Paikallismuseopäivä 2.7.2022

02.07.2022 klo 00:16 | Jaa Facebookiin

Leppävirralla taide teemana paikallismuseopäivässä

Leppävirran kotiseutumuseo osallistuu Pohjois-Savon paikallismuseopäivään 2.7.
Tänä vuonna teemanamme on kunnan taidekokoelma. Museo on avoinna normaalisti klo 12-16. Samaan aikaan on avoinna myös kunnantalo, jonka taidekokoelmiin pääsee tutustumaan.  

Paikallismuseopäivänä on hyvä mahdollisuus tutustua mitä erilaisimpiin museoihin. Pohjois-Savon alueella tapahtumaan osallistuu noin 40 museota. Leppävirralla museovierailuun kannattaa yhdistää upea Leppävirran kirkko ja kunnantalon taidekokoelma. Kaikki ovat avoinna klo 12-16 ja kaikkiin on vapaa pääsy. Omatoimisesti voi tutustua Leppävirran alueella oleviin muistomerkkeihin ja julkisiin taideteoksiin Kulttuurikävelykartan avulla.

Teoslahjoitus kunnan taidekokokoelmaan

Juhlistamme paikallismuseopäivänä taidekokoelmiin saatua teoslahjoitusta: Pentti Laukkasen Leppävirran kirkkoa kuvaava teos ”Aurinkotemppeli” vuodelta 1997 lahjoitettiin kunnan taidekokoelmaan. Lahjoittajat ovat taiteilijan tyttäret Tarja Vainio ja Ritva Oksanen. Lahjoittajat kertoivat: ”Leppävirran kirkko merkitsi paljon isälle ja koko kylälle ja on olennainen osa Leppävirtaa.”

Pentti Laukkanen syntyi vuonna 1930 Savonlinnassa. Leppävirralla, Sorsakoskella hän asui vuodesta 1960 lähtien ennen Jyväskylään muuttoa 2007. Työuransa Pentti Laukkanen teki opettajana. Hän toimi paljon kulttuurin parissa suunnitellen myös mm. viirejä eri yhteisöille sekä mitaleja. Pentti Laukkanen suunnitteli Mannerheim -ristin ritari Aarre Alfred Voutilaisen muistoksi pronssisen muistolaatan. Tämä laatta on valmistettu Lapinlahden Taidevalimossa ja on nähtävissä Kivelän koulun ruokalarakennuksen seinässä. Pentti Laukkanen kuoli vuonna 2021 Jyväskylässä. Paikallismuseopäivän yhteydessä teos ”Aurinkotemppeli” on esillä kunnantalon aulassa. Pentti Laukkasesta on tehty hänen työtään ja elämäänsä esittelevä muistosivu Facebookiin: https://www.facebook.com/PenttiLaukkanenSorsakoski

Lisätietoja:

https://leppavirta.fi/kuvataide 
https://leppavirta.fi/kotiseutumuseojakunnanhistoriaa 
https://kotipihlaja.fi/ajankohtaista/paikallismuseopaiva 
https://leppavirta.fi/download.php?id=136  (Kulttuurikävelykartta, julkiset taideteokset ja muistomerkit Leppävirralla)