Leppävirran kansallispuku 50 vuotta

04.06.2020 klo 08:00 | Jaa Facebookiin

Kansallispuvusta julkaistaan 4.6. video

Leppävirran ensimmäisen kansallispuvun suunnittelivat leppävirtalaislähtöinen taiteilija, mallipiirtäjä Siiri Brunou ja pukuhistorioitsija Tyyni Vahteri 1920-luvulla. Ilmeisesti leppävirtalaisia esikuvakankaita ei ollut saatavilla, sillä puvun raidoitus oli lainattu naapuripitäjien kankaista, samoin kuin liivin malli. Leppävirtalaisinta puvussa oli tykkimyssy, johon oli kirjottu lepän käpykuvioita.

Museon vanhin puku 1930-luvulta

Tätä ensimmäistä pukua ei valmistettu kovin paljon. Kotiseutumuseosta löytyy yksi puku, joka on mahdollisesti tehty 1930-luvulla. Mystisesti sen värit ovat paljon valjummat kuin alkuperäisluonnoksissa.  

Leppävirran matkailu- ja kotiseutulautakunnan ja museonhoitaja Lyyli Sutisen toimesta vanha kansallispuku haluttiin uudistaa. Sen luonnokset lähetettiin Kansallismuseoon ja kysyttiin, voisiko se olla esikuvana uudelle puvulle.

Kansatieteilijä Toini-Inkeri Kaukonen suunnitteli puvun uudelleen vuosina 1969-70. Paita, huivi ja tykkimyssy säilyivät entisellään. Liivin malli ja kankaan raidoitus suunniteltiin paikallisten esikuvien mukaisiksi.

Nykyinen puku esiteltiin kotiseutujuhlilla 1970

Leppävirran kansallispuvusta on kaksi värivaihtoehtoa; neitosille ja nuorille vaimoille heleämpi sinivihreä kangas, vanhemmille tummempi siniruskea. 
Heleämpi versio yleistyi, ja se tunnetaan nykyään Leppävirran kansallispukuna. Se esiteltiin ensimmäisen kerran kotiseutujuhlissa kesäkuussa 1970.

Leppävirran kirjasto julkaisee kansallispuvun syntymäpäivän kunniaksi esittelyvideon. Puvusta ja sen syntyhistoriasta kertovat kirjastovirkailija Anna Kaisa Piispanen sekä leppävirtalainen, pitkän uran käsityönopettajana tehnyt Aune Lepola. Hänellä oli tärkeä rooli puvun syntyhistoriassa. Videolla esitellään myös museon harvemmin esillä ollut 1930-luvun malli Leppävirran kansallispuvusta.

Video julkaistaan Leppävirta-päivänä 4.6.2020 kirjaston YouTube-kanavalla.
Katso Tarinakoukku –sarjan video Leppävirran kansallispuvusta tästä.

vanha_leppavirran_kansallispuku.png vanha_ja_uusi_leppavirran_kansallispuku.png

Kuva vas.: Vanha Leppävirran kansallispuku, Leppävirran kotiseutumuseon kokoelmasta.
Kuva: Anssi Toivanen.

Kuva oik.: Vanha ja uusittu Leppävirran kansallispuku. Uusittu puku on Helena Junkkarisen. Hän on tehnyt sen kankaiden kutomisesta lähtien itse.
Kuva: Anna Kaisa Piispanen. 


Teksti: kirjastovirkailija Anna Kaisa Piispanen

Julkaisija: Yleishallinto / Seija Heiskanen