Kasvomaskien jakelu Leppävirralla

17.08.2020 klo 15:00 | Jaa Facebookiin

THL suosittaa maskien käyttöä

Tiedote 17.08.2020

Valtioneuvosto on 13.8.2020 antanut periaatepäätöksen suosituksesta kasvomaskien käytöstä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ehdotukseen pohjautuen. THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi.

Maan hallitus on linjannut, että lähtökohtaisesti kansalaiset vastaavat maskien hankinnasta itse. Kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi. (Valtioneuvosto 13.8.2020)

Leppävirralla kunta järjestää kasvomaskien jakelun niille, jotka eivät taloudellisista syistä pysty maskia itse ostamaan.
Jakelupisteet ovat avoinna seuraavasti:
tiistaisin (18.8. alkaen) klo 8.30-11.00
- kunnan sosiaalitoimisto; käyntiosoite Savonkatu 39
torstaisin (20.8. alkaen) klo 12.00-15.00
- hoitotarvikkeiden jakelupiste Puistolassa kotihoidon tiloissa; käyntiosoite Savonkatu 20

• Maskeja jaetaan aluksi kertakäyttöisinä 2 maskia / päivä yli 15-vuotiaalle perheenjäsenelle, joka käyttää joukkoliikennettä tai käy paikoissa, jossa turvaetäisyyttä ei ole mahdollista pitää.
• Kangasmaskeja jaetaan niiden saavuttua 4 kpl / yli 15-vuotias perheenjäsen, joka käyttää joukkoliikennettä tai käy paikoissa, jossa turvaetäisyyttä ei ole mahdollista pitää.

Kasvomaski suojaa altistumiselta

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus koskee siis myös Pohjois-Savoa.

THL:n ohjeen mukaan käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
• Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
• Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
• Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskisuosituksen tavoitteena on suojata kanssaihmisiä mahdolliselta altistumiselta koronatartuntatilanteessa. Suojaamiseen riittää kangasmaski.

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

Maskin käyttö vaatii huolellisuutta

Kasvomaskin käyttöön voi tutustua THL:n Näin käytät kasvomaskia oikein -videolla tästä.

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja (13.8.2020)

Lisätietoja: johtava sosiaalityöntekijä Liisa Kallunki, puh. 044 768 3552